Autoetu työntekijän näkökulmasta - tiedä ainakin tämä työsuhdeauton käyttämisestä, hankinnasta ja veroista

Autoetu työntekijän näkökulmasta – tiedä ainakin tämä työsuhdeauton käyttämisestä, hankinnasta ja veroista

Päivitetty: 17.10.2019

Tavoitteena työsuhdeauto? Mitä sanoo verottaja? Entä kuinka monta kilometriä saat autolla ajaa?

Kun työsuhdeauton valinta tulee ajankohtaiseksi, valittavana on muutakin kuin automerkki ja menopelin väri. 

– Työntekijällä on harvoin selkeä kuva siitä, mitä työsuhdeauto maksaa ja minkä verran se vaikuttaa omaan palkkaan tai verotukseen. Jos edellisessä työpaikassa on ajanut työsuhdeautolla, uudessa työpaikassa aloittava olettaa helposti, että mikään ei muutu, LeasePlanin kuljettajapalveluiden tiiminvetäjä Juha Lähteenmäki aloittaa.

– Myös se voi olla epäselvää, voiko valita vapaasti käyttöedun ja vapaan autoedun välillä, tai mikä näiden ero on käytännössä, LeasePlanin asiakaspalvelupäällikkö Satu Björkstén lisää.

– Toisinaan työntekijä miettii, mikä auto olisi omaan tarpeeseen paras ja mikä puolestaan työnantajalle kustannustehokas vaihtoehto, Lähteenmäki jatkaa. 

Paljon kysymyksiä. Siksi keräsimme kokoon vastaukset työsuhdeautoiluun liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miten autoetu vaikuttaa verotukseeni?

Autoetu on palkkatulona verotettava etuus. Vero perustuu verottajan määrittämään verotusarvoon

Auton verotusarvo määräytyy uuden auton hankintahinnan sekä ensirekisteröintivuoden perusteella. Verotusarvon määrään vaikuttaa myös se, sovitko työnantajan kanssa käyttöedusta (jolloin maksat itse ainakin polttoainekustannukset) vai vapaasta autoedusta (jolloin yritys maksaa kaikki autosta aiheutuneet kulut, myös polttoainekustannukset).

Lue tuhti tietopaketti työsuhdeauton verotuksesta täältä

LeasePlanin verotusarvolaskurilla voit laskea suuntaa-antavasti, miten suuri unelmiesi menopelin tai tällä hetkellä omistamasi auton verotusarvo olisi.

Kuinka paljon työsuhdeautolla saa ajaa yksityisajoa? 

Yksityisajojen määrä vaikuttaa autoedun verotukseen: jos ajaa yksityisajoa – esimerkiksi matkat kotoa työpaikalle ja takaisin lasketaan mukaan – yli 18 000 kilometriä vuodessa, ylimenevät kilometrit tulee ilmoittaa verottajalle omassa veroilmoituksessa. Kilometreistä täytyy joka tapauksessa sopia työnantajan kanssa, sillä ajettujen kilometrien määrä vaikuttaa auton leasing-vuokraan.

Ovatko liisarit aina vain kalliita ja isoja edustusautoja?

Työsuhdeauto voi olla myös esimerkiksi näppärä Nissan Micra, väljä ja perheystävällinen Skoda Octavia tai mikä tahansa muu auto LeasePlanin runsaasta valikoimasta. 

LeasePlanin suosituimmat leasingautot vuonna 2018 voit katsoa täältä 

Onko työsuhdeauto vain ylimmän johdon ja parhaan myyjän etu?

– Ei. Työsuhdeautoja on monenlaisissa rooleissa työskentelevillä. Vapaan autoedun saavat useimmiten yrityksen johto ja sellaiset työntekijät, jotka liikkuvat paljon työssään, kertoo Björkstén. – Käyttöetu taas on usein sellaisilla työntekijöillä, joille kertyy vähän tai ei lainkaan työajoja, mutta joita työnantaja haluaa sitouttaa tai palkita tarjoamalla autoedun. Tyypillisesti autoedun verotusarvo vähennetään tällöin palkasta.

Miksi huoltoleasing-sopimus on hyvä ratkaisu työsuhdeautoiluun?

– Ei tarvitse itse huolehtia tai murehtia auton kunnosta tai äkillisistä, yllättävistä kustannuksista, koska niitä ei tule itselle maksettavaksi. Työsuhdeautoilijana tiedän, että apua on saatavilla 24/7, jos matka katkeaa yllättäen esimerkiksi tekniseen vikaan. Puolestani on mietitty, missä auto kannattaa huoltaa, kiveniskemät tuulilasissa korjata tai minne viedä auto katsastettavaksi, Björkstén toteaa.

– Pidän erityisesti siitä, että autoa vaihtaessani minun ei tarvitse kantaa huolta vanhan auton myymisestä tai vääntää autoliikkeiden kanssa ehdoista ja maksuajoista. Tämä säästää aikaa ja vaivaa.

Sovi työnantajan kanssa ainakin…

  • mikä on autoedun vaikutus palkkaan; tuleeko etu palkan päälle?
  • oletko oikeutettu käyttöetuun vai vapaaseen autoetuun
  • kuinka monta kilometriä olet oikeutettu vuodessa ajamaan
  • mikä on yrityksen kipukynnys hinnalle ja tuleeko lisävarusteiden sisältyä siihen
  • rajoitetaanko sitä, kuka autoa saa lisäksesi kuljettaa

Asiakaspalvelumme auttaa sinua leasingiin ja työsuhdeautoiluun liittyvissä kysymyksissä:

0207 420 900
asiakaspalvelu@leaseplan.com


 

Millainen työsuhdeauto sinun kannattaa valita?

Miten yrityksen autopolitiikka ohjaa työsuhdeauton valintaa? Millainen auto ja millaisin varustein sinun kannattaisi valita? Pikaoppaamme työsuhdeauton valintaan auttaa pohtimaan oikeita kysymyksiä ennen tärkeää valintaasi. Tilaa opas ja hyödynnä vinkit.