Älä ohita hirvivaroitusta välinpitämättömänä

Päivitetty: 16.08.2019

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan syksyisin metsästyskauden alkaessa. Hirvistä varoittavan liikennemerkin kohdalla kaasua on syytä höllätä.

Lokakuun toisena lauantaina 13.10.2018 käynnistyy koko maassa hirvenmetsästys, jatkuen aina vuoden loppuun asti. Tämän jälkeenkin hirviä saa vielä metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivä asti, valkohäntäpeuraa ja kaurista myös 1.-15.2. Näiden kolmen eläimen metsästyskausia on pidennetty valtioneuvoston asetuksella erityisesti juuri metsä- ja liikennevahinkojen estämiseksi.

Tien varsien hirvimerkit kannattaakin ottaa vakavasti. Viimeistään hirvimerkin nähtyään kannattaa hiljentää: autoilija ehkäisee hirvieläinonnettomuuden tai ainakin lieventää sen mahdollisesti aiheuttamia vammoja tehokkaimmin pienentämällä ajonopeuttaan riskiaikoina.

Tämän lisäksi kannattaa tarkkailla tienvierustoja sekä ajovalojen ulkoreunoja. Kaukovaloja kannattaa käyttää aina mahdollisuuksien mukaan.
Varoitusmerkkien paikat tarkastetaan joka toinen vuosi ja ne määritellään onnettomuustilastojen sekä hirvien tienylityspaikkojen perusteella.

Hirvi liikkuu hämärässä

Liikenneturvan mukaan Suomessa tilastoitiin viime vuonna 1824 hirvionnettomuutta. Eniten onnettomuuksia sattui Pohjois-Savon, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaan sekä Uudenmaan alueilla, mutta niitä käy koko maan alueella.

Suurin riski hirvionnettomuuksiin on kohdissa, joissa hirviaita alkaa tai loppuu sekä hämärässä ja pimeässä – ennen ja jälkeen auringonlaskun. Hämärän hiipiessä onkin syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Jos hirvi juoksee eteen, se kannattaa yrittää väistää takaa.

Lähteet:

Liikenneturvan toimintaohjeet hirvionnettomuuksien välttämiseksi ja niiden jälkeen toimimiseksi.
Lue lisää Liikenneturvan viime syksynä toteuttamasta hirvitutkimuksesta.

Lue lisää vinkkejä syksyllä ajamiseen:

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?


Asiakaspalvelumme auttaa sinua leasingiin ja työsuhdeautoiluun liittyvissä kysymyksissä:

0207 420 900
asiakaspalvelu@leaseplan.com


 

Millainen työsuhdeauto sinun kannattaa valita?

Miten yrityksen autopolitiikka ohjaa työsuhdeauton valintaa? Millainen auto ja millaisin varustein sinun kannattaisi valita? Pikaoppaamme työsuhdeauton valintaan auttaa pohtimaan oikeita kysymyksiä ennen tärkeää valintaasi. Tilaa opas ja hyödynnä vinkit.