Auton käyttö ja huolto - Autoilijan kevät: kesärenkaat rullaamaan sujuvasti ja turvallisesti

Autoilijan kevät: kesärenkaat rullaamaan sujuvasti ja turvallisesti

Päivitetty: 16.08.2019

Renkaat kannattaa vaihtaa ajokelien mukaan eikä jumittua tuijottamaan pelkkää kalenteria.

Suomessa on talvirengaspakko 28.2. asti, ja nastarenkaita saa käyttää pääsiäisen jälkeiseen arkimaanantaihin (tänä vuonna 29.4.2019) asti tai ajokelien vaatiessa myös sen jälkeen. Liikenneturvan mukaan noin joka seitsemännessä 2000-luvulla tutkitussa onnettomuudessa on mukana ollut jokin rengasriski. Renkaat kannattaakin vaihtaa ajokelien mukaan eikä jumittua tuijottamaan pelkkää kalenteria.

Tiet ovat liukkaimmillaan lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Hyvä aika renkaanvaihdolle on silloin, kun lumet ovat sulaneet eikä yöpakkasista ja mustasta jäästä ole enää pelkoa, neuvoo LeasePlanin tekninen päällikkö Jukka Myyrinmaa.

Liian pitkälle renkaiden vaihtoa ei kuitenkaan kannata lykätä. Lämpimällä kelillä talvirenkaat kuluvat nopeammin, eivätkä ne pidä kuivalla ja lämpimällä pinnalla yhtä hyvin kuin kesärenkaat.

Näin valmistaudut renkaidenvaihtoon

Keväisin renkaidenvaihdot jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle, joten rengasliikkeissä ei ole samanlaista ruuhkaa kuin syksyllä. Ennen rengasliikkeeseen suuntaamista kannattaa tarkistaa, että mukana on mahdolliset kesärenkaiden lukkopultit ja niihin tarvittava pulttiavain.

Myös renkaiden kunto pitää tarkistaa. Voit tarkistaa kulutuspinnan riittävyyden helposti laittamalla kahden euron kolikon renkaan pääuraan – jos kolikon 4 mm leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista.

Rengaspaineet kuntoon

Renkaiden vaihdon yhteydessä tarkistetaan myös rengaspaineet, mutta ne on tarpeen tarkistaa normaaliajossa aina kuukausittain, myös mahdollisesta vararenkaasta. Samalla voi tarkistaa renkaiden yleisen kunnon ja urasyvyydet.

Riittämätön kulutuspinta heikentää pitoa, ja vajaapaineisilla renkailla ajaminen vaikeuttaa auton hallintaa, kasvattaa polttoaineenkulutusta ja kuluttaa renkaita nopeammin. Rengaspaineiden suositusarvot löydät joko polttoainesäiliön luukun sisäpinnalta tai auton käsikirjasta.

Mikäli vararengas ei kuulu varusteluun, huolehdi että autostasi löytyy rengaspaikkauksen ensiapuun tarvittavat välineet, kuten paikkauspullo. Uusi pullo, jos se on vanhentunut.

Lisätietoa ja ohjeita LeasePlanin autojen rengashuollosta.

5 vinkkiä renkaiden vaihtoon:

  • Vaihdata renkaat, kun lumet ovat sulaneet eikä yöpakkasista ja mustasta jäästä ole enää vaaraa.
  • Tarkista kesärenkaiden kunto ja varmista, että renkaissa on vähintään 4 mm kulutuspinta.
  • Jos vanteissasi on lukkopultit ja viet autosi renkaiden vaihtoon rengasliikkeeseen, ota mukaasi lukkopulttiavain. Huomioi, että joskus talvi- ja kesärenkaissa voi olla erilaiset pultit eli ota mukaan tarvittaessa myös kesärenkaiden pultit.
  • Muista tarkistaa rengaspaineet säännöllisesti, myös mahdollisesta vararenkaasta.
  • Huomioithan myös, että alumiinivanteiden jälkikiristys on tehtävä noin 100 km ajon jälkeen rengasliikkeessä.
  • Jos autossasi ei ole vararengasta, tarkista että sieltä löytyy ajantasalla oleva paikkauspullo ja muut tarvittavat paikkausvälineet. Tutustu niiden käyttöohjeisiin jo etukäteen myös auton käyttöohjekirjasta.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua leasingiin ja työsuhdeautoiluun liittyvissä kysymyksissä:

0207 420 900
asiakaspalvelu@leaseplan.com


 

Halvempi vuokra, halvempi autoilu?

Rahoitusratkaisua valitessa on hyvä ymmärtää autoilun kokonaiskustannukset, jotta tiedät mistä lopulta maksat. Oppaamme selventää, mistä kaikkialta yritysautoilun kustannuksia syntyy ja miten pankin ja LeasePlanin rahoitusleasingit eroavat toisistaan. Tilaa opas ja lue lisää.