Auton käyttö ja huolto - Kuka maksaa työsuhdeauton hinauksen?

Kuka maksaa työsuhdeauton hinauksen?

Päivitetty: 16.08.2019

Kuka maksaa kustannukset, jos joudut tilaamaan työsuhdeautollesi hinauksen teknisen vian tai onnettomuuden takia? Entä jos kyseessä on oma virhearvio tai huolimattomuus?

Voit tarvita autollesi hinauksen esimerkiksi onnettomuuden, tieltä suistumisen, teknisen vian tai rengasrikon takia. Talvisin hinausapua vaatii akun tyhjeneminen pakkasilla.

Tavallisen autoilijan hinauskustannukset maksaa joko vakuutusyhtiö, automerkin liikkumisturva tai auton omistaja itse. Tilanne on toinen, jos olet työsuhdeautoilija: kuka maksaa kustannuksesi ja kuinka sinun tulee toimia, jos jäät tien päälle?

– Ensimmäinen vaihe on luonnollisesti hätäkolmion vieminen, hätävilkkujen kytkeminen päälle ja tarvittaessa huomioliivien pukeminen. Seuraavaksi työsuhdeautoilijan tulisi soittaa 24 tuntia vuorokaudessa päivystävään LeasePlan Tiepalveluun, jonka numero kannattaa tallentaa puhelimeen, kertoo LeasePlan Finland Oy:n tekninen päällikkö Jukka Myyrinmaa.

Työsuhdeauton hinauskustannusten kohdentumiseen vaikuttavat auton merkin mahdollinen liikkumisturva, auton vakuutukset sekä ongelman tyyppi. Työsuhdeautoilijan kannalta liikkumisturvat ja vakuutusyhtiön korvaavuusasiat ovat yleensä toissijaisia, sillä LeasePlanin Tiepalvelu selvittää, onko kyseessä merkkihuollon liikkumisturvan vai vakuutusyhtiön korvattava vika tai muu tilanne.

– Mikäli kustannuksia ei saada mihinkään näistä, kiertää kustannus kauttamme työnantajayrityksen maksettavaksi. Jotkin harvat yritykset ovat kuitenkin määritelleet, että niin sanotuista omista töppäyksistä on kuljettaja itse vastuussa, jolloin auton käyttäjä saattaa joutua vastuuseen hinauslaskusta.

Liikkumisturva on merkkikohtainen ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota jo kun valitset työsuhdeautoa. Merkit, joilla liikkumisturva on, edellyttävät auton huoltamista merkkiliikkeessä ajallaan. Voimassaolo on merkkikohtainen. Se voi kattaa vain takuuajan tai olla elinikäinen.

Liikkumis- tai ajoturvat ovat maahantuojien palveluita, joilla pääsääntöisesti pyritään turvaamaan matkan jatkuminen, jos automatka keskeytyy teknisen vian vuoksi. Joidenkin automerkkien liikkumisturvat pitävät sisällään sekä auton hinauksen että matkustajien kuljetuksen vikapaikalta, jos auton kuntoon saattaminen vaatii toimenpiteitä korjaamolla.

Liikkumisturva voi kattaa merkkikohtaisesti myös sijaisauton käytön 1-5 päivän ajan. Liikkumisturva pätee myös EU:n alueella autoillessa, pois lukien muutamat automerkit.

– Jos hinauspaikalta on lähdettävä esimerkiksi taksikyydillä, on kuitit muistettava säilyttää tositteina. Kuitit mahdollistavat sen, että kustannukset voi jälkikäteen hakea automerkin liikkumisturvasta sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti tai vaihtoehtoisesti työnantajayritykseltä.

Liikkumisturva ei yleensä kata onnettomuustilanteita eikä auton käytöstä johtuvia ongelmia, kuten polttoaineen loppumista. Osalla vakuutusyhtiöistä hinaaminen sisältyy autopalveluvakuutukseen.

Hinauksissa piikki kovilla pakkasilla

Autoliiton tilastojen mukaan yleisin syy hinauspalvelun käyttöön talvisin on akun tyhjeneminen. Myös huoltamattomuus saattaa pysäyttää pakkasella: jos esimerkiksi dieselautoon ei ole vaihdettu polttoainesuodattimia huolto-ohjelman mukaisesti.

Kun soitat LeasePlan Tiepalveluun valmistaudu kertomaan seuraava asiat:

  • nimesi
  • auton rekisterinumero ja malli
  • sijaintisi mahdollisimman tarkkaan
  • mahdollista tietoa auton viasta ja siihen johtaneista syistä

LeasePlan Tiepalvelu, puh. 0207 420 899

  • on erikoistunut autoilijoiden palvelemiseen
  • auttaa riippumatta matkan keskeytymisen syystä
  • pyrkii varmistamaan, että matkantekosi jatkuu ongelmatilanteesta huolimatta
  • auttaa järjestämään auton noudon korjaamolle
  • antaa toimintaohjeita
  • palvelee kaikkina vuorokaudenaikoina sekä Suomessa että ulkomailla

Asiakaspalvelumme auttaa sinua leasingiin ja työsuhdeautoiluun liittyvissä kysymyksissä:

0207 420 900
asiakaspalvelu@leaseplan.com


 

Millainen työsuhdeauto sinun kannattaa valita?

Miten yrityksen autopolitiikka ohjaa työsuhdeauton valintaa? Millainen auto ja millaisin varustein sinun kannattaisi valita? Pikaoppaamme työsuhdeauton valintaan auttaa pohtimaan oikeita kysymyksiä ennen tärkeää valintaasi. Tilaa opas ja hyödynnä vinkit.