Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?

Muistilista autoilijan syksyyn: oletko valmis syyspimeään?

Päivitetty: 16.08.2019

Valot, renkaat, jääraappa, lukkosulat ja mitä muuta? Kokosimme kattavan listan syksyllä muistettavista autoasioista.

Pimeys, vastaantulijoiden häikäisevät valot, märkien lehtien ja veden kuorruttama asfaltti sekä alati jäytävä jännitys siitä, milloin ensilumi jälleen yllättää – niistä on autoilijan syksy tehty. Viimeistään nyt onkin hyvä tarkistaa oman menopelin syyskelpoisuus. 

Auton syystarkistus on hyvä aloittaa renkaista. Suurimpia renkaisiin liittyviä riskejä ovat liian kuluneet renkaat, keliin sopimattomat renkaat, heikkokuntoiset nastarenkaat sekä liian alhaiset rengaspaineet. 

– Kahden euron kolikko on oiva apu renkaiden kulutuspinnan tarkistamiseen. Jos kolikon hopeinen reuna näkyy, kun asetat sen renkaan uraan, on kulutuspintaa vähemmän kuin suositellut neljä millimetriä, opastaa LeasePlan Finland Oy:n tekninen päällikkö Jukka Myyrinmaa.

Auton syystsekkiin kuuluvat myös öljyjen, pyyhkijänsulkien kunnon, ajovalojen toiminnan ja tuulilasinpesunesteen laadun ja riittävyyden tarkistaminen.
– On tärkeää huolehtia ajovalojen toimivuudesta, puhtaudesta ja siitä, että ne ovat käytössä; kaikissa autoissa kaikki ajovalot eivät syty automaattisesti. Heijastimet ovat äärimmäisen tärkeitä ihan kaikille liikenteessä olijoille, vaikka sitten pääsääntöisesti autolla liikkuisikin, Myyrinmaa painottaa.

– Pesuneste kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin pakkasenkestävään, jottei neste pääse jäätymään ja rikkomaan pesulaitteistoa. Samalla on hyvä tarkistaa syksyn rapakeleissä varsin tarpeellisten tuulilasin ja ajovalojen pesureiden toiminta. Ja jos akun kanssa on ollut mitään ongelmia, kannattaa sen kunto tarkistuttaa huollossa ennen talven tuloa.

Katso koko tarkistuslistamme läpi alta. Turvallista ajoa!

Lähde: VALT-vuosiraportti 2014. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimat kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet

Autoilijan muistilista syksyyn

 • Ajovalot: käy läpi kaikkien valojen toiminta, vaihdata polttimot tarvittaessa huoltoliikkeessä ja pidä huolta valojen ulkoisesta puhtaudesta. Voit tarkistaa myös ajovalojen suuntauksen.
 • Renkaat: tarkista renkaiden kunto. Vesiliirron vaara kasvaa merkittävästi, jos kulutuspinta on alle suositellun 4 mm.
 • Rengaspaineet: liian alhainen rengaspaine vaikuttaa sekä turvallisuuteen että taloudellisuuteen: se vaikeuttaa auton hallitsemista ja kasvattaa vesiliirron riskiä sekä lisää vierintävastusta ja sitä kautta polttoaineen kulutusta.
 • Tuulilasi: puhdista tuulilasi sisältä ja ulkoa estääksesi häikäistyminen matalalla paistavasta syysauringosta. Tarkista myös tuulilasin pyyhkijöiden kunto ja varusta auto jääraapalla sekä lumiharjalla.
 • Pesuneste: täytä pesunestesäiliö talvea varten pakkasenkestävällä pesunesteellä. Tarkista myös pesureiden toiminta.
 • Pyyhkijät: pidä huolta, että pyyhkijöiden kunto on riittävä niin etu- kuin takalasissa.
 • Ovet: Ehkäise ovien tiivisteiden jäätyminen käsittelemällä ne silikonispraylla. Voit myös varata lukkosulaa jäätyneitä lukkoja varten. Muista säilyttää lukkosulaa muualla kuin auton sisällä, esimerkiksi minigrip-pussissa takin taskussa.
 • Oma ajotapa: kiinnitä erityistä huomiota tilannenopeuteen, turvaväliin ja ennakointiin.
 • Ennakointi: varaa riittävästi aikaa lähtöön, jotta ehdit puhdistaa auton lasit täysin ennen liikenteeseen lähtemistä.
 • Esilämmitys: kun lämpömittari tippuu öisin viiteen miinusasteeseen, on moottorin esilämmitys syytä aloittaa. Lohkolämmittimen vaihtoehto on polttoainetoiminen lisälämmitin.
 • Heijastimet: muista huolehtia myös omasta näkymisestäsi jalankulkijana.

Kuinka voit välttää hirvikolarin? Lue viisi konkreettista vinkkiä tästä.

Kuva Tim GouwUnsplash


Asiakaspalvelumme auttaa sinua leasingiin ja työsuhdeautoiluun liittyvissä kysymyksissä:

0207 420 900
asiakaspalvelu@leaseplan.com


 

Millainen työsuhdeauto sinun kannattaa valita?

Miten yrityksen autopolitiikka ohjaa työsuhdeauton valintaa? Millainen auto ja millaisin varustein sinun kannattaisi valita? Pikaoppaamme työsuhdeauton valintaan auttaa pohtimaan oikeita kysymyksiä ennen tärkeää valintaasi. Tilaa opas ja hyödynnä vinkit.