Leaseplan Liikkeella.fi Vetokoukku asettaa vaatimuksensa kuljettajalle ja kalustolle

Vetokoukku asettaa vaatimuksensa kuljettajalle ja kalustolle

Päivitetty: 17.10.2019

Vetokoukun asennus mahdollistaa paljon. Asennukseen ja käyttöön liittyy kuitenkin vaatimuksia, jotka on syytä tuntea etukäteen.

Vetokoukku on autoilijalle usein erittäin hyödyllinen lisävaruste niin vapaa-ajalla kuin erilaisessa ammattikäytössä. Ennen kuin vetokoukkuun kiinnittää mitään, on kuitenkin syytä vilkaista vetävän auton rekisteriotetta sekä omaa ajokorttia.

Rekisteriote kertoo millaisia ja minkä painoisia yhdistelmiä autolla saa kuljettaa. Ajokortti puolestaan kertoo, onko kuljettajalla ylipäätään lupaa kuljettaa mitään polkupyörää suurempaa perässään.

B-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan:

  • yhdistelmää, jonka kokonaismassa on enintään 3500 kiloa, eikä jarrullisen perävaunun kokonaismassa ylitä vetävän ajoneuvon omamassaa
  • jarrutonta perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kiloa ja auton kokonaismassa enintään 3500 kiloa
  • Be-kortti oikeuttaa kuljettamaan yhdistelmää, jonka kokonaismassa on enintään 7000 kiloa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kun kaikki perävaunun kuljettamisen ehdot täyttyvät, voi liikenteeseen lähteä hyvillä mielin. Ajomatkaan kannattaa varata aikaa, sillä perävaunua kuljettaessa suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa.

Totuttua ajotapaa pitää suhteuttaa siihen, että kuljetettavan yhdistelmän massa on normaalia suurempi ja siten sen nopeuden kiihtyminen, mutta myös hidastuminen kestää kauemmin. Myös ajolinjoja pitää perävaunua kuljettaessa tarkkailla. Yhdistelmän kääntyvyys sekä perävaunun oikominen voivat tuottaa haasteita. Lisäksi yhdistelmän peruuttamista kannattaa harjoitella.

Vetokoukun asennus

Vetokoukun asennus on toimenpide, johon liittyy viranomaisvaatimuksia. Turvallisuussäädöksillä tähdätään siihen, että vetokoukun asennus olisi vetävään ajoneuvoon soveltuva ja käytössä turvallinen.

EU:ssa vetokoukun käyttöä säädellään niin direktiivein kuin ajoneuvo- ja maakohtaisilla määräyksillä. Vetokoukun asennus on parasta tehdä ammattiliikkeessä auton ominaisuudet ja vaatimukset huomioiden. Erityisvaatimuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi koukun sijainti sekä erityisesti auton sähkötekniikka, jonka toimivuus on tärkeää, jotta yhdistelmän sähköt toimivat oikein.

Koukku voi olla kiinteä, irrotettava tai niin sanottu kääntyvä / alletaittuva. Irrotettava koukku on aina poistettava paikoiltaan silloin, kun perään ei ole kytketty mitään. Myös mahdollinen sähköadapteriliitin on irrotettava aina, kun mahdollista.

Huomioi nämä ennen kuin lähdet liikkeelle perävaunun kanssa:

  • Yhdistelmän valot ovat kunnossa.
  • Perävaunun rengaspaineet ovat oikeat, renkaiden kunto riittävän hyvä, sekä mukana on vararengas.
  • Lastin kannalta on tarkistettava, että kuorma on lastattu oikeaoppisesti ja sidottu oikein. Vetoaisapainon tulee olla alaspäin painava (n. 50 kiloa).
  • Lisäksi auton peilit tulee säätää niin, että kuljettaja näkee yhdistelmän. Jos perävaunu on auton peilien keskilinjaa leveämpi, on käytettävä leveämpiä lisäpeilejä.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua leasingiin ja työsuhdeautoiluun liittyvissä kysymyksissä:

0207 420 900
asiakaspalvelu@leaseplan.com


 

Millainen työsuhdeauto sinun kannattaa valita?

Miten yrityksen autopolitiikka ohjaa työsuhdeauton valintaa? Millainen auto ja millaisin varustein sinun kannattaisi valita? Pikaoppaamme työsuhdeauton valintaan auttaa pohtimaan oikeita kysymyksiä ennen tärkeää valintaasi. Tilaa opas ja hyödynnä vinkit.