viisas autopolitiikka - rahoitusleasing,-huoltoleasing-–-mista-on-kysymys

Rahoitusleasing, huoltoleasing – mistä on kysymys?

Päivitetty: 16.08.2019

Autoleasing voidaan toteuttaa usealla erilaisella rahoitus- ja palvelumallilla yrityksesi tarpeiden mukaan. Tavallisimmin kumppanuus aloitetaan vaiheittain auto kerrallaan.

Autoleasingissa puhutaan tyypillisesti huolto- ja rahoitusleasingista. Rahoitusleasing keskittyy auton pääomakustannusten rahoittamiseen, ja huoltoleasing kattaa myös auton arvon aleneman, pääomalle lasketun koron, huollot, korjaukset ja renkaat sovitulla ajokilometrimäärällä. Toinen merkittävä ero on se, että huoltoleasingissa leasing-yhtiö kantaa auton arvon kehitykseen liittyvät riskit.

Autoleasingin keskeinen asia on sopimuskauden aikana tapahtuva auton arvon alenema. Se vaikuttaa merkittävästi auton leasingkustannuksiin. Leasingvuokran suuruus perustuu aina arvioon tulevasta: arvon alenema realisoituu tarkkaan vasta, kun auto sopimuskauden päätteeksi myydään. Tarkka vuokra-arvo tiedetään sopimuskauden päättyessä.

Auton arvonkehitykseen liittyvä riski on hyvin konkreettinen, ja sen ulkoistaminen rahan arvoinen ratkaisu. LeasePlanin Avoin huoltoleasing –palvelumallissa yritys voi saada leasingkauden lopussa palautuksia hyvin pidetyistä tai arvioitua vähemmän käytetyistä autoistaan.

Avoin huoltoleasing on kuninkuuslaji

Avoin huoltoleasing -mallia voi kutsua leasingin kuninkuuslajiksi. Siinä esimerkiksi auton vakuutuksiin, veroihin, huoltoihin, varusteisiin ja polttoaineisiin eriytyvät rahapurot esitellään kustannuslajeittain asiakkaalle. Perinteisessä huoltoleasingissa asiakas näkee vain kuukausivuokran ja maksuerät.

Avoimen huoltoleasingin toinen hyöty tulee siitä, että asiakkaalle palautetaan sopimuksen mukaan autojen huoltokustannuksista säästettyjä tai myyntivoitoista saatuja euroja.

Tavallisessa leasing-sopimuksessa mahdolliset myyntivoitot jäävät palveluntarjoajalle.

Leasingin ensiaskeleet

Yrityksen ei tarvitse tehdä valintaa leasingin ja omistamisen välillä kertaheitolla. Kumppanuus leasing-yhtiön kanssa voidaan aloittaa neljällä lähestymistavalla.

Kevein tie leasing-yhtiön tarjoamaan palveluun tutustumiseen on se, että yritys omistaa yhä autonsa, mutta ottaa leasing-yhtiön hallinnointikumppanikseen. Näin yritys ulkoistaa autokannan hoitamisen aiheuttaman työn.

Toinen tapa on se, että leasingiin siirrytään joustavasti auto kerrallaan. Kun yritykseen hankitaan uusia autoja, ne liisataan.

Kolmas etenemistapa on se, että tunnistettu joukko vanhempia autoja yrityksen autokannasta myydään heti aloitusvaiheessa leasing-yhtiön myyntikanavan kautta ja korvataan leasing-autoilla. Muut uusitaan sitä mukaa, kun niiden taloudellisesti järkevä käyttöikä tulee täyteen.

Neljäs ja nopein siirtymä leasingiin on myynti ja takaisinvuokraus, jolloin yritys myy olemassa olevan autokalustonsa leasing-yhtiölle, joka vuokraa sen takaisin. Tässä mallissa yritys vapauttaa autoihinsa sitoutuneen pääoman kerralla.


Haluatko keskustella lisää yrityksesi autoasioista?

Leasingiin, autopolitiikkaan ja muihin yrityksen autoasioihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä myyntipällikkö Marko Juvoseen:

+358 207 420 800


 

Tiedätkö kaikki yrityksesi autovakuutuksiin liittyvät kulut?

Yritysautojen vakuuttamiseen ja vahinkoihin liittyy kuluja, joita moni yritys ei tule huomioineeksi. Oppaamme perehdyttää yritysautojen vakuuttamiseen ja kertoo, miten niissä voi säästää sekä aikaa että rahaa. Tilaa opas ja lue lisää.